- Et viktig prosjekt for oss å være med på
Et av Oslofjordens sommerparadis, Langøyene, ble brukt som søppelfylling fra 1908 til 1948. I 2013 dukket gamle synder opp i strandkanten. Undersøkelser viste at det var høye konsentrasjoner av miljøgifter. Etter to års arbeid er Langøyene nå sikret, og livet under vann og på land er vesentlig forbedret.
Det var Veidekke som fikk jobben med å sikre øya, og var totalentreprenør på prosjektet.
Vegard Busengdal er prosjektansvarlig for nedgravde containere, og er den som har holdt i prosjektet.
– Jeg ble kontaktet av Veidekke, og de visste allerede at de ønsket seg helt nedgravde avfallscontainere. Det er et produkt som er blitt veldig populært. Det er allerede mye brukt i borettslag og skoler, og vi ser at det kommer stadig flere i offentlige parker og områder. Denne typen var et veldig godt valg for Langøyene, forteller han.
Nedgravde avfallscontainere gir et rent og hygienisk miljø
EnviroPac har levert tolv avfallscontainere som skjules under bakken, der bare innkast-toppen synes. De er plassert ut på strategiske knutepunkt, både der publikum ferdes og der det er enkelt for renovasjonsetaten å foreta tømming.
– Nedgravde avfallscontainere har en rekke fordeler ved seg og jeg skjønner hvorfor de er blitt populære. De største rommer opptil 5000 liter avfall, og siden innkastet er lukket ser du aldri noe til søppelet. Dette gir rene og hygieniske områder, og problemer med måker og rotter elimineres helt. Alt avfallet befinner seg i en helt lukket container under bakken. Dette gjør at øya holder seg både renere og penere, forteller Busengdal og legger til;
– Estetikken har selvsagt også veldig mye å si, dette ser mye penere ut enn vanlige containere eller dunker på hjul. Avfall vil man helst slippe å se.
At kapasiteten er såpass mye større på nedgravde containere enn tradisjonelle løsninger gjør at det blir behov for færre tømminger som igjen sparer utslipp og kostnader.
Det gjør også at områdene kan holde seg rene på dager hvor kapasiteten er størst, og man slipper problematikken med at det flyter over av søppel. Det er også mye mindre lukt på varme dager når avfallet lagres under bakken i et lukket miljø.
Måtte fraktes med kran og båt over til Langøyene
De 12 nedgravde containerne EnviroPac leverte veier seks tonn hver, og leveransen blir selvsagt annerledes når man må ut til havs.
– Vi måtte tenke litt på logistikken her, men det gikk veldig fint. Vi ordnet en mobilkran på Kongshavn og losset av 12 enheter. Derfra stilte Veidekke med egen kran og losset dem ut på Langøyene. Installasjonen utførte de selv, produktene leveres så godt som ferdig montert fra fabrikken, det er bare innkast-toppene som må monteres, forteller han.
Før sommeren merkes også alle innkastene med den nye nasjonale merkeordningen.
Bymiljøetaten drifter avfallshåndteringen i indre Oslofjord og på Langøyene.
Det er bymiljøetaten som forvalter alle fellesarealer til Oslo by. Når det kommer til avfallshåndtering på Langøyene og de andre øyene hvor det er installert nedgravde containere, så må det både båt og kranbil til. Kranbilen fraktes på en egen båt for avfallshåndtering en gang i uken gjennom sommersesongen. På øyene er det kun en avfallsfraksjon, restavfall. Slik er det i de fleste fellesområder utendørs i hele Norge. Med den nye loven om kildesortering som trår i kraft fra 2023, så blir det spennende å se hvordan spesielt felles utearealer vil bli håndtert på avfallssiden fremover.
– Et veldig kult prosjekt å være med på
EnviroPac har jobbet tett med Veidekke på mange prosjekter, men dette er et av de første som har vært et oppdrag for offentligheten.
– Langøyene er et veldig stort og spennende prosjekt i seg selv, og her har alle miljøkrav blitt tatt på stort alvor. Her har man gjort mange grep for for at det er trygt for både publikum og livet under vann. Det er blitt tilrettelagt slik at alle kan benytte øya på best mulig måte. Det er veldig fint at den blir preservert på en så god måte som den blir.
Alt arbeidet med Langøyene er gjort for at øya skal kunne være i bruk i mange, mange år fremover.
– Det betyr mye for EnviroPac å være leverandør på et slikt prosjekt. Norge er godt i gang med det grønne skiftet, og vi har en viktig rolle i det. Derfor er det veldig kult å være med på dette.
BIM/3D filer av SULO nedgravde containere
Ønsker du å bruke nedgravde avfallscontainere i ditt prosjekt? Vi har nedlastbare filer på våre mest populære innkastløsninger, slik at disse kan integreres i startfasen av prosjektet. Tilgjengelig i både RFA/Revit og IFC-filer.
Last ned her, eller ta kontakt med oss dersom du har behov for BIM/3D filer av andre produkter.
Da gjenstår det å ønske våre kunder og forbindelser en riktig god sommer! Er du i Oslo, så kan vi anbefale å ta en sommerdag på Langøyene. For maken til flott prosjekt skal en lete lenge etter!