Stormen kulturkvartal valgte kildesorteringsløsning med den nye nasjonale merkeordningen

Stormen kulturkvartal i Bodø består av de to byggene Stormen Konserthus og Stormen bibliotek. Når de ønsket seg nye løsninger for kildesortering, falt de for EnviroPacs produkter. 

Kunden hadde gjort seg opp klare tanker og ønsker før de startet prosessen. De ønsket seg beholdere på 50–60 liter med lokk som kunne tilpasses de ulike fraksjonene. Beholderne skulle være i sort eller grått, og være på hjul slik at det ble enkelt for renholdspersonalet uten å gå på bekostning av utseende eller brukervennlighet.  

Stilrene og slanke avfallsløsninger 

Stormen hadde bestemt seg for å ta i bruk den nye nasjonale merkeordningen med tilhørende farger og de ønsket et stilrent design som matchet øvrig interiør. 

De var i kontakt med flere ulike leverandører av kildesorteringsløsninger, men valget falt på EnviroPac og kildesorteringssystemet «Kompakt». Kunden var klar på at de ønsket et «slankt» uttrykk som gjorde lite ut av seg. Da passet «Kompakt» perfekt. 

Beholderne er smale, med et elegant design og ingen synlige nagler eller sekker. Det er ingen skarpe kanter, og kommer med innkaståpninger tilpasset avfallet. 

Enkle og brukervennlige løsninger inspirerer til kildesortering 

Med avfallsløsninger fra EnviroPac kan nær sagt alt spesialtilpasses. Tidligere hadde både konserthuset og biblioteket standard gråfargede beholdere uten særlige muligheter for sortering. Nå er det kommet på plass en ny gjennomgående løsning i begge hus, der innkasttoppene er tilpasset avfallstypen og innkast med lokk for matavfall. For enklere renhold og bedre HMS er det valgt hjul på beholderne. 

Nasjonal merkeordning skal gjøre det lettere å kildesortere 

Det er mennesker i alle aldersgrupper som besøker konserthuset og biblioteket, små barn, ungdom, eldre og alle midt imellom. For å gjøre det så enkelt som mulig for alle besøkende å kildesortere, var den nye nasjonale merkeordningen et opplagt valg.

En ny nasjonal merkeordning ble utarbeidet av blant annet Avfall Norge og Loop, og ble presentert i 2020. Utrullingen er i full gang, og om få år vil alle kjenne igjen fargene og symbolene på tvers av kommuner og IKS. Symbolene er videreutviklet fra det danske systemet, og målet er å legge til rette for at det til slutt blir felles for de nordiske landene. 

Blant annet er plast lilla, papir og papp er blått og matavfall grønt, med tilhørende symboler.

Les mer: Glemmen videregående først ut med den nye merkeordningen

Smarte løsninger trenger ikke gå på bekostning av funksjonalitet

Resultatet ble, ifølge prosjektansvarlig Heidi Mathisen Motalleb, rålekkert.

– Kompakt-serien hadde akkurat det kunden forespurte. De gjør ikke så mye ut av seg, er innbydende, enkle å plassere og håndtere. Det ble et veldig godt resultat, mye takket være at kunden hadde gjort seg noen tanker i forkant om hva som ble pent hos dem. De var også fremoverlente og hadde satt seg godt inn i fargekoder og den nye nasjonale merkingen. Da blir det også et godt resultat, forteller hun. 

Trenger du kildesorteringsløsninger til ditt bygg? Ta kontakt med EnviroPac for en gratis avfallsanalyse for å avdekke deres behov