Tilbake til: Blogg: Kildesortering til inspirasjon Tilbake til: Bærekraft og miljø Tilbake til: Innendørs kildesortering Tilbake til: Nyhetsrom
Glemmen videregående først ute med den nye merkeordningen

Flere aktører har gått sammen om å utvikle en ny nasjonal merkeordning for kildesortering. Målsettingen er at lik merking på jobben, i parken og hjemme skal gjøre det enklere for alle å kildesortere riktig. Glemmen videregående skole har allerede tatt dem i bruk og er storfornøyde.

Ny merkeordning for kildesorteringMerkeordningen skal blant annet bidra til at Norge kan oppnå 65 % materialgjenvinning innen 2035 i tråd med EUs målsettinger. Det er Avfall Norge og LOOP, med flere samarbeidspartnere, som står bak prosjektet. 

Målsettingen er lik fargebruk og symboler i hele Norge, og at symbolene skal brukes både på produkter, emballasje og på avfallsløsninger. 

Mari Trønnes er markedssjef i EnviroPac, og har kommet med innspill fra næringslivets ståsted.

– Den nye nasjonale merkeordningen skaper mer seriøsitet rundt kildesortering. Det er forvirrende at det brukes ulike farger og symboler rundt om i landet. På hytta har matavfallet én farge, mens hjemme har den en annen. Med en mer enhetlig kommunikasjon blir det enklere for alle å kildesortere, sier hun. 

Merkene er utviklet etter danskenes symboler som ble lansert i 2017. Finland, Island og Sverige vil også følge etter, slik at hele Norden følger samme system. 

– Vi ser at farger kommuniserer veldig godt med brukerne av avfallssystemer. Tidligere har EnviroPac levert alle typer merking basert på kundens egne ønsker. Vi har spesiallaget merker til flere av våre prosjekter. Nå som all merking kan være lik, sparer det både miljøet og kundens lommebok, forteller Trønnes. 

Første videregående skole med den nye merkeordningen

Glemmen videregående skole i Fredrikstad er de første i Norge til å bruke de nye fargene og symbolene på sine avfallsløsninger. 

De bestemte seg på et tidlig tidspunkt for å gjøre noe med kildesorteringen på skolen. EnviroPac ble valgt som tilbyder, og prosessen startet med en avfallsanalyse. Hele bygget ble analysert for å finne ut av hva slags avfall som oppstår hvor, og det er satt ut passende avfallsbeholdere i henhold til analysen. 

– Den nye merkeordningen var klar samtidig som vi skulle levere løsningen, og det var derfor et enkelt valg å bruke de nye fargene og symbolene, sier hun og legger til at de er svært fornøyde:

– Glemmen videregående skole har fått en kjempegod løsning, som også ser veldig flott ut. De er selv veldig stolte, og synes det er blitt ordentlig fint. 

Glemmen videregående skole valgte serien «Femunden» fra Røros Produkter AS, levert av EnviroPac. Avfallsbeholderne har også fått lokk i samme farger som de nye merkene, for å forsterke effekten. Innkastet på lokkene er formet og tilpasset etter type avfall som skal kastes. F.eks. er papir utstyrt med en slisse og matavfall har fått løftelokk.

– Etterhvert vil det være automatikk i at alle vet at lilla er plast, grønt er matavfall og papp, papir og kartong er blå. Det vil selvsagt ta lang tid før hele Norge har merkeordningen på plass, men fra juni vil man se det dukke opp flere og flere steder. 

Design blir stadig viktigere, også på søppelkassen

EnviroPac tror at de nye stilrene symbolene, vil gjøre alle mer designbevisste i valg av avfallsløsninger. 

– Jeg har jobbet i avfallsbransjen i 10 år, og når jeg startet var det driftsansvarlig som hadde ansvaret. De pekte bare ut hva de ville ha, men nå er prosessen en helt annen. Veldig mye av valgene går på utseende og design, og prosessene er mer omstendelige. Mange flere er involvert i valgene, og farger og utseende settes høyt. 

Det er ikke bare design som er viktig å tenke på i valg av avfallsløsninger. 

– Avfallsmengde er veldig viktig å tenke på. Vi må treffe på størrelse, og det gjør vi ved å starte med å analysere avfallet. Målet er at vi skal gjenvinne mer av alt vi kaster, for å nå målet om 65 % gjenvinningsgrad. Skal vi klare det, må vi gjøre mange små og store grep, og det er helt klart at merkeordningen er en stor del av det. 

Kontakt EnviroPac for en gratis avfallsanalyse

Før man velger ny avfallsløsning, er det viktig å finne ut hva slags avfall som skapes. EnviroPac tilbyr avfallsanalyser for å hjelpe bedrifter og offentlige institusjoner med å redusere utgifter tilknyttet avfallshåndteringen, i tillegg til å levere renere avfallsfraksjoner slik at større deler kan gå til gjenbruk og gjenvinning, samt skape et triveligere og renere miljø på arbeidsplassen. I en avfallsanalyse går vi blant annet gjennom: 

  • Analyse av type avfall og avfallsmengder
  • Tømmefrekvens
  • Hvilket avfall som oppstår hvor
  • Krav til trivsel og hygiene
  • Design og fraksjonsmerking
  • Kommunikasjon med renholdspersonale og renovatør
  • Forankre avfallshåndteringen i bedriftens ledelse
  • Forslag til implementeringsplan

Kontakt EnviroPac i dag for en avfallsanalyse.