Installasjon av kanalpresse

ASKO Oslofjord i Hanekleiva i Holmestrand kommune fikk nylig levert en Avermann kanalpresse med OptiCut. Å levere og installere en ti og en halv meter lang maskin som veier 28 tonn var ikke bare-bare, men leveransen gikk knirkefritt.

ASKOs storlager betjener dagligvare i Buskerud og Østfold, samt deler av Follo, Akershus, Vestfold og Telemark. Ikke bare skal varer ut, alt avfallet skal også inn. På storlageret skal avfall fra butikker håndteres på plass, før det selges videre til Nederland. 

Med opptil 10.000 tonn papp som skal håndteres årlig, var en Avermann kanalpresse med skjæresystemet OptiCut rett maskin for jobben. 

Ansvarlig for leveranse og installasjon var EnviroPacs serviceavdeling, med servicesjef Terje Grieg Amundsen i spissen. 

«Dette kommer aldri i verden til å gå» 

– Vi skulle installere en kanalpresse med transportbånd, som var over ti meter lang og som veide 28 tonn. Den skulle gjennom en vanlig port, og vi hadde noe sånt som 10-15 centimeters klaring i høyden. Den ble levert med lastebil fra Tyskland, og når sjåføren så hva vi skulle gjøre uttalte han «Dette kommer aldri i verden til å gå», ler servicesjefen. 

Serviceavdelingen hadde selvsagt gjort regnestykket sammen med kranfirmaet som skulle bistå, og sett på flere ulike måter å få maskinen inn på. Til sammen var de en ansatt fra Avermann-fabrikken i Tyskland og tre serviceteknikere fra EnviroPac. 

– Med to kraner klarte vi å løfte inn maskinen gjennom en veldig liten åpning, slik at vi derfra kunne frakte den videre. Den største utfordringen var egentlig å få tak i kraner som hadde god nok kapasitet, og derfor trengte vi to stykker slik at ingenting ble skadet. 

Ved inngangen var det en rampe som ikke hadde tålt 28 tonn, så den kunne ikke brukes. Løsningen var å løfte den tyngste delen av maskinen først. 

– Vi løftet over den tyngste enden av maskinen med kranene, og fikk den lette enden på rampa, hvor vi forsiktig satt på noen rulleplater, kalt larveføtter på fagspråket, før maskinen ble trukket inn med truck. Alt gikk faktisk helt på skinner! 

Montering, igangkjøring og opplæring 

Når maskinen var på plass måtte alle løse deler monteres, og selve maskinen boltes fast i gulvet. På grunn av korona-situasjonen var det ventetid på noen elektriske komponenter, som gjorde at det ble noen ukers ventetid før maskinen fikk strøm. Når den siste delen kom, var serviceteknikerne fra EnviroPac på plass for å fullføre jobben. 

– Det er mye deler som må etterstrammes, transportbåndet må kobles til maskinen og en del sånt. Det var tre mann fra EnviroPac og en fra fabrikken i Tyskland som holdt på i tre-fire dager, forteller han. 

En av grunnene til at ASKO valgte nettopp denne maskinen fra Avermann, var at størrelsen på papp- og plastballene som genereres kunne forhåndsdefineres. 

– Vi måtte ha mye oppspart papp for å kunne kjøre gjennom et par ganger, slik at alt kunne justeres og settes i gang. På en såpass avansert maskin kan man ikke bare trykke på startknappen. Man må kjøre gjennom en hel del papp med mye motstand, slik at vi til slutt kan gjøre finjusteringer før ballene får nøyaktig riktig størrelse på ballene, i dette tilfellet på størrelse med en Europall som kunden ønsket seg, sier Grieg Amundsen. 

To runder med opplæring på nye, avanserte maskiner

Maskinen presser ikke bare papp, men også plast. Etter noen runder med justeringer på plastballene, var maskinen klar for at de ansatte skulle få opplæring. 

– Vi pleier som regel å ha to runder med opplæring. I dette tilfellet hadde vi først en opplæring med kunden når alt var ferdig satt opp, og kom tilbake uken etter og hadde nye opplæring med enda flere brukere til stede. Da rekker kunden å prøve seg litt selv i mellomtiden, og vi kan svare på spørsmål neste gang vi kommer, sier han. 

ASKO i Ålesund har fått installert en lignende maskin, og fikk samme type opplæring. 

– Vi lærer alltid noe av denne typen store installasjoner, og det er alltid småting som vil dukke opp. Denne gangen gikk det helt på skinner, og ingen utfordringer på veien. Det eneste var kanskje at vi hadde regnet på dødvekten på maskinen, og glemt at det var 2000 kilo olje i maskinen, ler han. 

Mye god kunnskap i å være flere 

Det er flere gode grunner til at de var totalt fire mann på plass for levering og installasjon. 

– For det første er det jo både mer effektivt og tryggere å være flere mann på plass. Dagen maskinen skulle inn måtte en kjøre trucken, og hver gang den må snus litt på er det lurt å være mange nok til stede. I tillegg bygger dette masse kompetanse. Vi hadde med både seniorer som kjente maskinen godt, men tok også med noen som ikke har vært borti denne typen avanserte maskiner før, sånn at de får lære. Vi er veldig bevisste på å benytte anledningen godt slik at vi bygger kompetanse internt i avdelingen. Det var også en trygghet i å ha med en fra fabrikken, selv om vi hadde fått det til på egen hånd, forteller Grieg Amundsen. 

Årlig og halvårlig service

Serviceavdelingen i EnviroPac driver ikke bare med leveranse og installasjon av maskiner, men har landsdekkende service og utrykning til alle kunder. 

– På en så stor maskin som går såpass mye, er det viktig med årlig service. Da kontrollerer vi oljen og sjekker kvaliteten på den, bytter oljefilter og etterstrammer komponenter og gjør små justeringer. Vi har en lang sjekkliste fra produsenten med punkter vi alltid går gjennom, og vi sjekker selvsagt alle sikkerhetsfunksjoner. Noen ganger kan det også være hensiktsmessig med en light-service en gang i halvåret, hvor vi bare går over og gjør noen småjusteringer og smører deler om det trengs, forteller servicesjefen. 

Serviceavdelingen rykker også ut om noe skulle skje. 

– Nå må det sies at det ikke har skjedd noen ting med denne maskinen, men hadde de hatt utfordringer er vi veldig opptatt av å ha rask responstid. Det tar aldri lang tid før vi er på plass dersom kunden har utfordringer.

Veldig fornøyde med ny maskin

Maskinen har allerede rukket å presse noen tusen tonn med plast og papp. 

– Kunden virker veldig fornøyde! Kraften på den nye maskinen med OptiCut er noe helt annet, og mye raskere enn maskinen vi leverte for ti år siden. Jeg tror ikke den forrige maskinen hadde klart å håndtere baller på 5-600 kilo. Teknikerne som installerte maskinen mener den er fem ganger raskere enn den gamle, og var veldig imponerte og fornøyde de også.

Ta kon takt med oss om du ønsker ytterligere informasjon om kanalpresser og det nye Opticut systemet.