Tilbake til: Blogg: Kildesortering til inspirasjon Tilbake til: Bærekraft Tilbake til: Kommuner Tilbake til: Nyhetsrom Tilbake til: Renovasjon

Mobil gjenbruksstasjon lar Oslos innbyggere resirkulere der de bor

Renovasjonsetaten i Oslo kommune har siden 2012 benyttet seg av mobile gjenbruksstasjoner utviklet av EnviroPac-eide BNS Miljø AS. Gjenbruksstasjonen er en spesialbygget container som besøker bestemte stoppesteder til faste tider. Dette gjør at innbyggerne i de ulike bydelene får kortere vei til en miljøstasjon, og kan resirkulere avfallet sitt og donere til gjenbruk uten å være avhengig av bil.

Marianne Wiker Stensland i renovasjonsetaten

Marianne Wiker Stensland er seksjonsleder for farlig avfall og minigjenbruk i renovasjonsetaten i Oslo kommune. Hun forteller at den mobile gjenbruksstasjonen gjør det enda enklere for folk å resirkulere.

– Vi har lenge hatt flere minigjenbruksstasjoner innendørs i indre Oslo by, men det er lite tilgang på passende lokaler. Vi trengte å dekke flere områder, og måtte tenke ut et nytt konsept. BNS Miljø AS vant anbudskonkurransen, og har utformet og levert containeren, forteller Wiker Stensland.

Mindre feil avfall i restavfallet

Hun forteller at den mobile gjenbruksstasjonen gjør det enklere for folk å bli kvitt avfall, og at mindre avfall havner på avveie.

– Ved å gjøre det enklere for folk å bli kvitt avfallet får vi mindre av avfall som kan resirkuleres i restavfallet. Vi er også opptatt av ombruk, og på stasjonene kan man sette igjen ting man ikke trenger lenger og andre kan plukke det med seg, forteller Wiker Stensland.

Det er sjeldent man tar seg tiden til å besøke de store gjenbruksstasjonene utenfor byen for å levere noen lyspærer, batterier eller en gammel hårføner. Med de mobile gjenbruksstasjonene kan man levere disse tingene i sin egen bydel.

– For miljøet er det spesielt viktig at man leverer inn farlig avfall og småelektrisk. Elektronikk inneholder mange miljøskadelige stoffer, og det er viktig at det ikke havner på avveie. Farlig avfall kan skade både mennesker og dyr, og det bør ikke brennes slik som det gjøres med restavfallet, sier hun.

Egen avdeling for ombruk forlenger livssyklusen på tingene våre

Har du ting du ikke har nytte av lenger kan du sette det i ombrukshylla på den mobile gjenbruksstasjonen, slik at andre kan få glede av dem. Det er også anledning for å plukke med seg ting, og gi det et nytt liv.

– På noen stoppesteder er ombrukshylla veldig populær, ofte står folk i flere timer og venter på at det skal komme inn noe fint. Ombruk er også med på å bidra til vår sirkulære økonomi og sørger for at brukbare ting kan gå videre til noen som trenger det, forteller Wiker Stensland.

Noe av det viktigste for renovasjonsetaten er å sørge for at avfall som kan materialgjenvinnes ikke havner i restavfallet.

– Ved å flytte gjenbruksstasjonene til folk, håper vi på at det blir enklere for Oslos innbyggere å sortere de småtingene som kan materialgjenvinnes, fremfor at det havner i restavfallet fordi gjenbruksstasjonene ligger langt unna.

Marianne Wiker Stensland i renovasjonsetaten anbefaler løsningen til andre kommuner.

– En mobil gjenbruksstasjon er en fin måte å få resirkuleringen nærmere der folk bor. I tettbygde strøk er det ikke alltid like lett å etablere en fast stasjon, men denne kan være der i bare noen timer. Det koster heller ikke mye, og man slipper hus- og tomtleie og slike utgifter.

Kundeveilederne hjelper deg med å sortere

Mobil gjenbruksstasjon kommer på faste ukedager

På den mobile gjenbruksstasjonen kan du levere opptil en halv kubikkmeter, omtrent så mye du klarer å bære, av blant annet:

  • Lysstoffrør, batterier og lyspærer
  • Trevirke og metall opptil 1 meters lengde
  • Ombruksgjenstander
  • Keramikk og porselen
  • Klær
  • Farlig avfall
  • Små elektriske apparater
  • Hardplast

Dersom du sorterer avfallet ditt før du kommer går jobben enda raskere. På den mobile gjenbruksstasjonen finner du flinke og hyggelige kundeveiledere, som hjelper deg med å sørge for at alt havner riktig.

Last ned tekniske data: Mobil Gjenbruksstasjon

Ta kontakt med oss om du ønsker mer informasjon om gjenbruksstasjon: