ASKO Oslofjord – OptiCut skjæresystem

ASKO Oslofjord skal håndtere opptil 10.000 tonn med papp i året, for å gjøre jobben effektivt og miljøvennlig har de fått levert en Avermann kanalpresse med Opticut.

ASKOs nye storlager i Hanekleiva i Holmestrand kommune åpnet nylig for drift. Lageret dekker dagligvarekunder i Buskerud og Østfold, samt deler av Follo, Akershus, Vestfold og Telemark. Et ledd i miljøsatsingen er at ingen biler skal kjøre tomme, og etter å ha levert dagligvarer plukker bilene opp flere typer avfall butikkene produserer som  håndteres på lageret i Hanekleiva. 

For å kunne håndtere enorme mengder avfall på en smart måte, har ASKO valgt en rekke maskiner fra EnviroPac. 

Henrik Sørensen Kolstø er regionsjef i EnviroPac for Buskerud, Vestfold og Telemark og er den som har vært ansvarlig for leveransen. 

– Det startet med at jeg kontaktet dem under byggingen av lageret i 2020, og fikk en oversikt over hva de trengte av maskiner. Vi var en av tre i en anbudsrunde, og valget falt på oss i EnviroPac, forteller Sørensen Kolstø. 

Til det 27 700 kvadratmeter store lageret var det behov for mye maskinelt utstyr. I tillegg til kanalpressen fra Avermann har EnviroPac levert komprimator til restavfall, løftevender på skinner som skal stå på rampe, og en vaskemaskin til beholdere for blant annet returglass. 

– Det er store mengder avfall som skal håndteres på lageret, og Avermann-maskinen spiller en viktig rolle, forteller han. 

Kanalpressen, også ofte kalt horisontalpresse, kan presse både papp og plast. 

Mest mulig til gjenvinning

Når en bil fra ASKO kjører ut dagligvarer til Norgesgruppens butikker, skal den ta med seg avfallsfraksjoner fra butikkene tilbake. Alle butikkene har egne komprimatorer til papp og plast, slik at det tar mindre plass og er enklere å frakte. 

Når pappen kommer tilbake til lageret på Hanekleiva presses det på nytt i Avermann-kanalpressen til enda større, tyngre industriballer på 500-600 kilo. Industriballene legges i containere som selges til Nederland for gjenvinning. Alt avfallet fra butikkene er merket med egne strekkoder, slik at butikkene får betalt for avfallet som leveres inn. 

– Miljømessig er det helt topp at ingen biler kjører tomme, helt i tråd med at ASKO skal være et klimanøytralt og bærekraftig selskap, forteller regionsjefen. 

Opticut skjæresystem gjør jobben raskere 

Kanalpressen ASKO har fått levert er en Avermann 1410 B5 90/100 med OptiCut skjæresystem.

Maskinen har en presskraft på 100 tonn. OptiCut er et tilbehør som kan leveres til Avermanns største modeller. Se spesifikasjoner for maskinen her

OptiCut øker produktiviteten betraktelig og ballvekten øker med inntil 10 %. Den reduserer også energibruken med rundt 30 % og øker kapasiteten opp mot 55 %. OptiCut egner seg for dem som  trenger å presse ekstremt store mengder med maksimal stabilitet. Skjæresystemet fjerner behovet for stempelplate som gjør at det blir mindre påkjenning på hydraulikk og mekanikk.

– OptiCut gjør at maskinen jobber fortere, altså kutter og former ballene raskere enn tilsvarende maskiner uten OptiCut. Med de enorme mengdene papp og plast som skal presses hos ASKO, samt behovet for høy vekt på industriballene var Avermann med OptiCut det et opplagt valg, forteller Sørensen Kolstø.

Tyske Avermann er EnviroPacs hovedleverandør av store kanalpresser og avfallskomprimatorer. 

– Avermann er tysk håndverk, og store deler av maskinene sveises for hånd. Vi vet de leverer gode produkter og er veldig trofaste mot dem. Vi har også god kommunikasjon, som er en fordel i store leveranser som dette, forteller han. 

Les mer: Avermanns OptiCut øker produktiviteten med inntil 55 %

Tok hjemmekontoret hos ASKO 

Det var stor spenning knyttet til leveransen av maskinen. Regionsjefen valgte å ta hjemmekontoret på ASKOs storlager den uken, for å være tilgjengelig hele tiden. 

– Maskinen veier 28 tonn og er ti og en halv meter lang, så det er ikke bare-bare å levere noe sånt. Siden maskinen var så tung, kunne vi ikke bruke rampa, så vi måtte få inn to kranbiler som løftet maskinen inn en port. Det var tre teknikere fra EnviroPac til stede, og det er veldig flinke gutter. De er nøye i det de gjør, og de lar seg ikke stresse. Alt gikk veldig bra, og de fikk masse skryt fra ASKO. 

Samarbeidet med ASKO har gått knirkefritt, og maskinen er i full drift. Nylig fikk også ASKOS lager i Ålesund levert en kanalpresse fra Avermann. 

– EnviroPac er Norges eneste leverandør av miljømaskiner fra Avermann. I 70 år har den tyske produsenten vært engasjert i utvikling og produksjon av maskiner og utstyr, og samarbeide med EnviroPac har vart i snart 25 år. I denne perioden har flere tusen avfallskomprimatorer funnet veien til det norske markedet, så dette er et merke vi går god for, avslutter Sørensen Kolstø. 

Er du interessert i ytterligere informasjon om våre kanalpresser, ikke nøle med å ta kontakt med oss. Vi har salg og service i hele landet.