Kildesortering med stil på nye Jordal Amfi

Nye Jordal Amfi er Oslos storstue for ishockey og andre store arrangementer, og har et bruttoareal på 13 000 kvadratmeter. Med ca. 5300 publikumsplasser kreves det gode løsninger for kildesortering. I samarbeid med Franzefoss har EnviroPac levert avfallsløsninger som fungerer i dag og i fremtiden.

Anlegget ble ferdigstilt september 2020, og var en av landets første fossilfrie byggeplasser. Hockeyarenaen har satt en ny standard for energiøkonomisering og ny bruk av miljøteknologi, og er prosjektert som et passivhus. 

Målet er å bruke en tredjedel av forbruket til gamle Jordal Amfi, og målene skal nås med blant annet solcellepaneler og energibrønner. 

EnviroPacs jobb var å levere kildesorteringsløsninger som var stilrene, brukervennlige og med på å bidra til den grønne profilen til amfiet. 

Kildesortering for 5300 mennesker

Når man skal planlegge kildesortering i et så stort bygg er det mange valg som må tas. Hvor beveger mennesker seg? Hvor mange fraksjoner skal sorteres? Mange tenker at «alt» skal kildesorteres, men man må først finne ut av hvilket avfall som oppstår. Genereres det plastemballasje? Selges det brus på flasker eller serveres det dispenser brus? Jo enklere det er for publikum å sortere avfallet, desto mer blir sortert. For eksempel er det ikke behov for avfallsbeholdere for plast, dersom plasten som skal sorteres ikke er ren eller det er mulighet for å skylle den – da må det sorteres som restavfall.

Kortreiste norskproduserte avfallsbeholdere

Alle løsningene som er valgt på Jordal Amfi er produsert i Norge av norske bedrifter. EnviroPac har levert avfallsløsninger til publikumsområder, garderober, kiosker, VIP-område og presseområde.

Valget falt på PUTin kildesorteringskonsept, hvor man kan kaste restavfall, pant samt papp- og papir. Ved kioskene er det plassert ut beholdere til restavfall, og på storkjøkkenet er det plassert ut beholdere for organisk avfall.

Smarte løsninger for fullstappet stadion

Selv om Jordal Amfi har plass til 5300 publikummere er det ikke alltid det fylles opp. For å spare renholdsarbeiderne for ekstra arbeid er det levert sekkestativ og beholderskjulere, slik at de enkelt kan settes frem når man forventer fullt hus.

Beholderskjulerne er sammenleggbare og tar minimalt med plass. Ved behov for flere avfallsbeholdere enn vanlig, trer man skjulerne utenpå sekkestativ eller på 240 liters beholdere, og på den måten skapes flere avfallspunkter som ser pene og ryddige ut. Dette er en mer økonomisk løsning enn å plassere ut mer kostbare avfallsstasjoner, og minimerer tømmepunkter for renholdsarbeiderne når det ikke er fullt hus.

Les mer: Beholderskjulere utviklet til Ungdoms-OL i samarbeide med Glør.

Symboler fra nasjonal merkeordning

Tidligere har det vært opp til hver kommune hvilke farger og symboler avfallsbeholdere skal merkes med. Noen steder i landet betyr grønt organisk avfall, men andre steder brukes brunt. I 2020 ble det lansert en ny nasjonal merkeordning. Målsettingen er at identisk merking på jobben, i parken og hjemme skal gjøre det enklere for alle å kildesortere riktig.

På Jordal Amfi valgte de å benytte seg av de nye symbolene, som i stadig større grad velges av flere og flere aktører i bransjen.

Ved å tenke fremtidsrettet spares det også på kostnadene ved at de ikke må byttes ut innen kort tid. De nye symbolene og fargene er tydelige og stilrene, og passer godt inn i arkitekturen på det nybygde anlegget.

Blant annet valgte de å spraylakkere alle lokkene på restavfallsbeholderne i sort, som er den nye nasjonale fargen for restavfall. 

Avfallskomprimator for å redusere transport

Nye Jordal Amfi har også fått levert avfallskomprimator som gjør at de kan komprimere alt av restavfall på plass. Komprimatoren gjør at restavfall kan hentes 8-10 ganger per år, sammenlignet med en container som må tømmes 1-2 ganger i uken. Dette gir en formidabel reduksjon av transportkostnader og utslipp av CO2. Jordal Amfi valgte markedets mest miljøvennlige avfallskomprimator, AVOS 20M, som bl.a. har redusert vekt og høyere tømmevekter, sammenlignet med tilsvarende komprimatorer.

Her kan du lese mer om våre avfallskomprimatorer. Alltid på lager, kort leveringstid og du kan velge om du vil leie eller eie.

 

Avfallskjøler til matavfall gir økt hygiene

I avfallsrommet er det plassert ut en dobbel avfallskjøler, et slags minikjølerom, hvor man oppbevarer organisk avfall. Avfallskjøleren hindrer lukt, holder skadedyr unna og sikrer god hygiene og renovatørene trenger ikke å hente matavfallet så hyppig.

Trenger du avfallsløsninger for store bygg og anlegg?

Den store utfordringen for å lykkes med en fungerende kildesortering er å skape sammenhengen, den røde tråden, mellom alle aktører. Helt fra arbeidsplassen via renhold og mellomlagring til renovatør, og avfallet levert til gjenvinning og gjenbruk. Prosessen starter oftest med en avfallsanalyse som du får gratis hos oss. 

Send forespørsel

    Ved å huke av her samtykker du til å motta elektronisk kommunikasjon fra Enviropac
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.