Tilbake til: Blogg: Kildesortering til inspirasjon Tilbake til: Borettslag og sameier Tilbake til: Bærekraft Tilbake til: Kommuner
Kildesortering nær hjemmet gjør det enklere for alle

Miljøhus - et god valg om du ønsker kvartalsnær innsamling av avfallet

Ved å plassere ut kildesorteringsstasjoner i villastrøk, borettslag, ved rekkehus og offentlige bygg, gjør man det enklere å sortere avfallet. Da kan avfall og gjenbruksprodukter sorteres der det oppstår, fremfor at man må kjøre bil eller frakte det til nærmeste gjenvinningsstasjon som ofte ligger et stykke unna.

Gjennom spesialtilpassede miljøhus fra EnviroPac, kan boligområder etablere små hus hvor man kan kvitte seg avfall som småelektrisk og ting som kan gjenbrukes, men som normalt ikke kan kastes i vanlige avfallsdunker.

– Et miljøhus møbleres med beholdere, hyller og inventar som man ønsker seg og har behov for i henhold til avfallsfraksjoner som skal samles inn. I dag har flere husstander en rekke avfallsbeholdere stående utenfor som tømmes av renovasjonsbiler en og flere ganger per uke. Hvis man tenker nytt og benytter seg av et miljøhus, kan det bli færre tømminger eller de store renovasjonsbilene kan byttes ut med miljøvennlige biler, for eksempel transportere, gjerne med elektrisk drift. Dermed reduseres drivstoff og utslipp av Co2. Konsekvensen kan også bli at mer avfall går til gjenvinning og gjenbruk, forteller Heidi Motalleb, prosjektansvarlig for utstyr til kildesortering i EnviroPac.

Se vår film om kvartalsnær innsamling her:

 

 

Innred miljøhusene med ønskede avfallsfraksjonerMiljøhus innvendig

Miljøhusene er konstruert i bærekraftig materiale i gjenvunnet trefiber og plast. De kan måltilpasses slik at de passer perfekt inn i nærmiljøet, og man kan velge mellom en rekke farger og utførelser.

– Husene kan innredes som man ønsker, med de avfallsfraksjonene man vil ha. Man kan ha beholdere til standardavfall som plast, papp og glass- og metall, og småelektrisk samt hyller til gjenbruk. Og hvorfor ikke bokser eller hyller til klær, glass og stentøy, som kan brukes igjen, foreslår Motalleb.

Husene kan innredes med elektrisitet, hyller, og oppslagstavler eller informasjonstavler. EnviroPac anbefaler at det henges opp inspirasjonsplakater med informasjon om hvordan man bør kildesortere. Om lysene skal drives av strøm eller solcellepanel, er helt opp til kunden.

Skreddersydde miljøhus i ønsket farge og fasong

EnviroPac tilbyr prosjektering og montering av hele prosjektet. Det finnes to standardmodeller, for dem som ikke har behov for et spesialtilpasset hus. Miljøhusene har god utlufting, og er motstandsdyktige mot fukt og råte. De er også enkle å holde rene.

Husene støpes og monteres på stedet. Man kan få flere vinduer og dører, og ekstra sikkerhet. Husene kan også fås med sedumtak, altså grønne tak hvor det plantes bergknapp. Grønne tak beskytter teakmembranen mot vær og UV-stråling, og har en levetid på opptil 50 % lenger enn vanlige tak.

– Husene monteres av EnviroPac sitt dyktige servicepersonale, og man kan ha flere typer låsesystemer på døren for økt sikkerhet. Man kan bruke både kodelås eller brikke, og montere brannvarsler i taket om man ønsker ekstra brannsikkerhet, forteller Heidi Motalleb.

EnviroPac tilbyr flere typer digitale kommunikasjonsløsninger for enda smartere avfallshåndtering.

– På hver avfallsbeholder kan det monteres en nivåmåler, som digitalt kan integreres i renovatørens tømmesystemer. Det gjør at tømmefrekvensen kan planlegges på en bedre måte, og rutene kan legges opp etter hvilke beholdere som er fulle. Dette sparer også beboere for frustrasjon over fulle dunker, forteller prosjektlederen.

Mange fordeler med kvartalsnær innsamling

I tillegg til de åpenbare fordelene ved at det blir kortere vei til gjenvinningsstasjoner, er det mange fordeler ved å ha et miljøhus med gode løsninger i sitt nærmiljø. Blant annet får man:

  • Enklere avfallshåndtering og reduserte kostnader knyttet til renovasjon
  • Mindre forbruk av drivstoff og utslipp av CO2
  • Tryggere nærmiljø
  • Mer avfall til gjenbruk og gjenvinning
  • Riktig tømmefrekvens

Heidi Motalleb er overbevist om at gjenvinningsgraden øker når man slipper å kjøre til gjenvinningsstasjonene.

– Man blir mer bevisst på tømmingen sin, og hvordan man sorterer, og jeg tror sorteringen blir mye mer presis. Miljøhusene er innbydende, rene og lyse, og med et smart opplegg er det mye lettere å bruke det på en riktig måte. Med hyller kan miljøhusene også bli en gjenbruksstasjon, der man kan sette fra seg fungerende ting som andre kan ha glede av, sier hun.

Derfor er det viktig å tenke nytt rundt innsamling av avfall

– Vi er mye flinkere enn før på å sortere, men det er umulig å ha plass til alle typer avfallsfraksjoner i hjemmene våre. Hvis det er langt til gjenvinningsstasjonene, er det lettere at et batteri eller to havner i restavfallet fordi vi ikke har noe sted å oppbevare alt. Ved å tenke nytt og øke tilgjengeligheten ved å ha avfallsstasjonene i nærmiljøet, blir det enklere å komme seg dit og dermed enklere å sortere.

Motalleb anbefaler også avfallsnett, som gjør det enda enklere å oppbevare og frakte avfall til nærmeste stasjon.

– Innsamlingsnett fra EnviroPac er et veldig smart supplement. Hvis hver husstand tar i bruk slike nett, blir det enklere å både samle og frakte avfall, avslutter hun.

Er du interessert i et miljøhus i ditt nærmiljø eller borettslag? Ta kontakt med EnviroPac i dag,

eller les brosjyren her:

I vårt sortiment for kvartalsnær innsamling finner du bl.a.: