Tilbake til: Blogg: Kildesortering til inspirasjon Tilbake til: Bærekraft Tilbake til: Kommuner Tilbake til: Renovasjon
Ny kildesorteringsløsning testes ut på hytteeiere

Lindesnes regionens renovasjonsselskap Maren har valgt innsamlingsnett fra Enviropac for å hjelpe hyttegjestene med å kildesortere når de er på hytta.

Innsamlingsnett fra EnviropacMaren AS er i gang med å teste ut en ny løsning å kildesortere på. De benytter bunntømte containere i kombinasjon med innsamlingsnett i gjenvunnet PET levert av EnviroPac AS. Prosjektleder Johnny Sveen hos Maren sier at nettene er valgt på grunn av at de er enkle å distribuere, lette å håndtere og rengjøre etter bruk. Tanken er at nettene skal fungere både til oppsamling i hytter og transport til miljøstasjonen med de bunntømte containerne. Sammen med nettet får hytteeierne bioposer og en liten avfallsbeholder for matavfall. Avfallsbeholderen er tilpasset formatet på nettet.

Nettene har fått Marens egne farger og profil og er delt inn i tre ulike rom: ett rom for glass og metall, ett for matavfall og ett for papp- og kartongavfall.

Rommene er like store, men tilpasset slik at man også får plass til hele innsamlingsbeholderen til matavfallet. På den måten får man samlet tre fraksjoner i ett og samme nett – og det blir mindre søl og enklere håndtering.

Prosjektleder i Maren Kommuneservice, Jonny Sveen, håper dette vil hjelpe dem med å øke graden av gjenvinning også på hytta.

– Vi ønsket å gjøre en forbedring rundt tilbudet til hytteabonnementene, og bidra til økt kildesortering. Tidligere har vi hatt de tradisjonelle containerne plassert rundt om, og en dunk til glass- og metallavfall ved siden av. Alle er flinke til å sortere hjemme, men når man er på hytta er man vant til å hive alt i én container. Dette ønsker vi å hjelpe eiere av hytter og fritidsboliger å gjøre noe med, sier han.

Målet er økt kildesortering

Nå er 55 nye gjenvinningspunkter på vei ut til hytteområdene i Lindesnes kommune. Her kan man kaste restavfall, matavfall, papir/papp og glass/metall.

Innsamlingsnettenes inndeling i tre rom gjør det enklere for alle å kildesortere, også på hytta. Det praktiske nettet tar liten plass, og kan henges på veggen eller gjemmes i et kjøkkenskap.

– Du kan ha nettet under kjøkkenbenken din, og samle opp avfall kontinuerlig gjennom ferieperioden. Når det er fullt kan du dra til en av våre innsamlingsstasjoner og sortere avfallet, forteller Sveen.

Mange er gode til å kildesortere hjemme, men når kommer på hytta havner alt i én pose.

Maren Kommuneservice gir bort innsamlingsnett til hyttebeboere i Mandalsregionen.
Fra venstre: June Tønnesen (økonomimedarbeider), Jonny sveen (prosjektleder), Hans Christian Hillesund (daglig leder), André Dypvig fra Enviropac.

– Vi ønsket en løsning som kunne underlette for kundene våre, og sjefen vår Hans Christian Hillesund kom over disse nettene fra Enviropac. Vi håper brukerne tar i mot nettene på en positiv måte, og vi synes også det var veldig fint at de er laget av gjenvunnet PET, forteller prosjektlederen.

Produsert i gjenvunnet plastmateriale 

Innsamlingsnettene fra EnviroPac tilpasses kundens ønsker om antall rom, hvilke avfallsfraksjoner man vil ha og ønsket design og visuell profil. Det unike med akkurat Marens nett er at det også er laget et rom for matavfall, der hele dunken får plass.

Nettene er laget av gjenvunnede plastflasker som gir både høyglans og transparens, i tillegg til at de er svært slitesterke og godt egnet som emballering.

Innsamlingsnettene som Maren har delt ut til sine hytteabonnementer er i deres egne farger, og har logo og kontaktinformasjon.

– Vi synes de er veldig fine! Vi har stått for designet selv, og ikke bare er de flotte å se på, men de gir oss også god markedsføring. Hytteeierne kan hente nettene hos oss, eller på noen lokale matbutikker, forteller Sveen.

Spent på sorteringsgraden før høysesongen 

Jonny Sveen håper de har klart å gjøre det så enkelt som mulig for de 3400 hytteabonnementene å kildesortere.

– Vi er veldig spente på sommeren, og om vi får sett en økt sorteringsgrad. Vi er også nysgjerrige på å se om vi har klart å finne riktig type avfallsbeholdere, riktig størrelse og den slags. Dette vet vi jo ikke 100% før det blir tatt skikkelig i bruk, men enn så lenge har man sett en forbedring spesielt for papp og papir, samt glass og metall. Matavfall sorteres greit, men her er det fortsatt en jobb å gjøre.

Innsamlingsnettene vil forhåpentligvis hjelpe Maren med å øke gjenvinningsgraden i hytteområdene.Dette er ikke bare positivt for miljøet, men også et krav fra myndighetene.

Ta kontakt for nærmere informasjon:

Send forespørsel

    Ved å huke av her samtykker du til å motta elektronisk kommunikasjon fra Enviropac
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.